Quantcast
Channel: Sisätiloissa
Viewing all 516 articles
Browse latest View live

DIY: Sälekaihtimien pintaosien vaihtaminen

$
0
0
Ikkunaremontissa tuli vastaan tilanne, jossa vanhat ruskeat sälekaihtimien pintaosat, eli säätötanko, vetonaru, naruohjain, säätötangon pidike ja narunuppi, piti vaihtaa uusiin valkoisiin. Alun perin sisällytin tämän tarjouspyyntöihin, joita lähetin maalarifirmoille. Kaikki eivät kuitenkaan suostuneet hommaa tekemään, vaan sanoivat, että työhön tarvitaan oma ammattilaisensa.

Sisuunnuin tästä väitteestä sen verran, että päätin ottaa yhden ikkunan sälekaihtimen pintaosat irti ja katsoa, miten homma hoidetaan. Kävi ilmi, että osien vaihto vaatii lähinnä näpräystä ja viitseliäisyyttä, sillä vaikeaa se ei ole. Niinpä palkkasimme maalarin ja päätimme tehdä tämän sälekaihdin homman itse.



Koska en oikein löytänyt mitään hyvää opasta varaosien vaihtamiseen netistä, päätin hommaa tehdessäni ottaa kuvia ja tehdä sellaisen itse. Jos vaikka joku muukin pohtii osien vaihtamista.

Pintaosien vaihtamiseen tarvitset:

  • Varaosat (omani ostin Clas Ohlsonilta, yläkerran mataliin ikkuinoihin ostin osia myös kaihdinliike Lumenirilta ja sälekaihdinnarua 200 metrin rullan Biltemasta)
  • Vasaran
  • Latta- ja ristipääruuvimeisseleitä
  • Sakset
  • Tulitikut/Sytkärin
  • Hakaneula
Ja näin tein homman:

1. Jos osat on tarkoitus vaihtaa maalauksen takia, kannattaa vanhat osat irrottaa ennen maalausta. Aloita vetämällä pitkän säätötangon suojaa alaspäin, jolloin säätötangon alaosa lähtee irti ja karmista jää töröttämään vain säätötangon lyhyt osa.


2. Muovinen lakki, josta narut ja säätötanko kulkevat läpi lähtee irti helposti, kun laittaa lattapääruuvimeisselin osan ja karmin väliin ja vääntää varovasti ulospäin. Liian kova vääntäminen voi rikkoa karmin puupintaa, joten aloita varovasti. Kun naulat ovat irti, suojalakki lähtee helposti irti ja sen mukana tulee vieterimäinen naruohjain. Jos karmin reiät ovat tiukat, voi olla, että joudut avaamaan ikkunan ja auttamaan vieterin liikkumista sisäpuolelta.



3. Seuraavaksi irrotin säätötangon karmin sisään menevän osan. Avaa ikkuna ja ota korkea penkki, jolta näet sälekaihtimen yläreunassa olevaan kouruun. Käännä säätötangosta niin, että pieni ruuvi sen sivussa tulee näkyviin. Avaa ruuvi kääntämällä vastapäivään pienellä lattapääruuvimeisselillä. Pieni ruuvi saa lähteä kokonaan irti. Tämän jälkeen vedä säätötanko irti rautatangosta.

Kiinnitä uusi säätötanko paikoilleen. Avaa uuden säätötangon pientä ruuvia, jotta säätötangon saa pujotettua paikoilleen tankoon. Pujotin tangon ensin karmin läpi ja sitten sälekaihtimen yläkujassa olevaan rautatankoon. Sitten vain ruuvi kireälle. Ruuvin paikka oli minulla pyöreän rautatangon tasaiseksi viistetyllä sivulla.




4. Seuraavaksi päästään narun kimppuun. Se kulkee sälekaihtimen kummassakin reunassa, ei siis lainkaan keskellä olevassa ripustuksessa. Sälekaihtimen pohjassa on päätynappi, jonka sisällä naru on kiinni solmuilla. Solmun saa esiin esimerkiksi hakaneulalla kaivamalla. Vedä narua ulos sen verran, että pystyt työskentelemään helposti, noin 10-15 senttiä. Leikkaa sitten solmu pois.


5. Tehdään liitos. Koska liitoskohta voi jäädä narua paksummaksi, koin helpoimmaksi ottaa ruskean narun pois päätynapista, jolloin se kulkee tässä vaiheessa sälekaihtimen alalistan ja ensimmäisen säleen välistä. Voi nimittäin olla, ettei liitoskohta mahdu liukumaan päätynapin reiän läpi.

Poltetaan tulitikun avulla uusi valkoinen naru vanhaan ruskeaan kiinni. Tee tämä palamattoman alustan päällä (johon tulitikun voi laskea käsistään). Kun ruskean narun päätä kuumentaa varovasti liekillä, se sulaa (koska on polyesteria). Sula narunpää painetaan sormin kiinni valkoiseen ja pienellä rullausliikkeellä sormien välissä naru jäähtyy ja jähmettyy. Ole varovainen tulen kanssa!



6. Seuraavaksi vedetään naru sälekaihtimen läpi. Liitoskohta ei kestä kovaa nykimistä, joten tee tämä vaihe rauhallisesti. Käännä säleet vaakasuuntaisiksi, jotta naru pääsee kulkemaan rei'issä vapaasti. Vedetään hitaasti narua vanhan vetonarun avulla ylöspäin, jolloin uusi valkoinen lanka kulkee säleiden sisällä ylöspäin, sälekaihtimen yläkujassa ja lopulta karmin läpi ulos asti.

Jos liitoskohda jää jumiin, lopeta vetäminen ja selvitä tukos. Mikään paniikki ei ole, koska naru ei itsekseen lähde valumaan takaisin alas. Jos liitoskohta rikkoutuu (kerran kävi näinkin), pujota uusi naru käsin säleiden läpi vanhan narun luokse ja polta liitoskohta uudelleen.

Kun naru on tullut karmin läpi, vedin sitä ihan reippaasti yli karmin puolin välin alaspäin, koska en vielä tässä vaiheessa tiennyt, miten pitkiksi haluaisin jättää narut roikkumaan karmia vasten. Tässä vaiheessa vanhan ruskean langan voi leikata irti.




7. Palataan sitten sälekaihtimen alareunaan. Leikkaa naru poikki sälekaihtimen alta. Jätä jälleen reilusti työskentelyvaraa itsellesi, noin 10-15 senttiä. Jos otit narun pois päätynapista, pujota se nyt takaisin. Tee sitten tiukka solmu tai pari naruun. Leikkaa ylimääräinen naru solmun alta ja kiristä solmu napin sisälle.

Kun ensimmäinen naru on vedetty läpi, toista liitoskohta (ohjeen kohta numero 5), vetokohta (ohje 6) ja tämä langan solmiminen myös toiselle narulle.


8. Kiinnitetään suojalakki (jossa on myös vieterimäinen naruohjain) paikoilleen. Pujota uudet narut vieterin läpi ja ylemmästä reiästä karmista töröttävä lyhyt säätötangon osa. Vie tämän jälkeen vieteri osa karmissa olevasta alemmasta reiästä karmin läpi ja taivuta vieteri sälekaihtimen yläreunassa olevaan kujaan (jossa langat kulkevat). Suojalakki kiinnitetään kahdella pienellä naulalla. Varo, ettet kolhi karmin maalipintaa vasaralla.




9. Kiinnitä uusi säätötangon puolikas karmista töröttävään osaan. Osien urat laitetaan vastakkain ja nostetaan alemmassa osassa olevaa suojaa ylöspäin niin, että liitoskohta peittyy.


10. Säätötangon pidikkeen paikan mallasin tangon avulla. Katso, ettet työnnä säätötankoa liian ylös, jolloin se jää yläreunasta liian suurelle kaarelle. Älä myöskään kiristä tankoa liian tiukalle alas, jolloin karmista ulos tuleva osa jää kireälle, aivan suoraksi. Kun olet löytänyt pidikkeelle sopivan paikan, jossa tanko on kauniisti, ruuvaa pidike paikoilleen ja napsauta säätötanko paikoilleen.



11. Loppusuoralla ollaan jo! Ruuvasin uuden narupidikkeen karmissa entiselle paikalleen, vanhaan ruuvireikään.

12. Päätä sitten, kuinka pitkiksi haluat jättää säätönarut. Mietin pituutta niin, etteivät ne ainakaan tartu mihinkään ikkunalaudalla olevaan, mutta että niihin tapaa tarttua helposti. Lapsiperheiden pitää miettiä pituudessa myös sitä, ettei lapsi voi saada päätä läpi naruista.

Omani ovat nyt noin 10-15 senttiä narupidikkeen alapuolella ja arviolta noin 120 sentin päässä lattiasta. Ennen narujen lyhentämistä, pujota narunuppi langoista läpi ja tee solmu haluamallesi korkeudelle. Leikkaa narut oikeaan pituuteensa solmun alapuolelta.



Tadaa! Olet valmis! Ja sitten toistat vaiheet uudelleen ja uudelleen. Meillä oli kaikkiaan 13 ikkunaa, ja hommaan meni kaikkinensa useampi tunti parina viikonloppuna.

Tekniikka hioutuu ja nopetuu tehdessä. Minä tykkään näpräämisestä, joten tämä ei ollut lainkaan paha nakki. Toivottavasti näistä ohjeista on apua.



Verhot viimeistelevät olohuoneen sisustuksen

$
0
0
Pohdin aiemmin, laitanko vielä verhoja ollenkaan takaisin olohuoneeseen. Kyllä se niin kuitenkin on, että verhot viimeistelevät sisustuksen. Ilman niitä ikkunat korostuvat, mutta kokonaisilme jää valjuksi. Samasta syystähän vierashuone tuntuu aina vain sisustukseltaan keskeneräiseltä. Mietin aina huoneeseen vilkaistessani, että ensi viikonloppuna käyn ostamassa verhotangon ja laitan sen paikoilleen. Ajatus vain unohtuu lähes yhtä nopeasti kuin syntyykin.

Sen verran ikkunakarmien maalaus vaikutti verhojen laittamiseen, että nyt pärjäään vähemmällä verhomäärällä. Olohuoneen ja keittiön rajalla on kulma, josta keittiön loiva erkkeri alkaa. Kun terassin ovi oli ruskea, kulma ja ovi tuntuivat korostuvan häiritsevästi. Häivytin kohtaa valkoisen verhon avulla. Nyt kun ovi on valkoinen, ongelmaa ei enää ole.

Oven ja ikkunan väliin laitoin vaaleanharmaan verhon ja taas sohvan viereen ikkunan toiselle puolella valkoisen verhon harmaan tilalle. Valkoinen verho peittää pattereiden putket harmaata paremmin. Hassua, miten nyt korostuvat eri asiat, kun ruskeat karmit eivät varasta kaikkea huomiota.





Inspiroiva koti: Värien yhdistelyä pariisilaisasunnossa

$
0
0
Sain sähköpostiin kuvia tekstiiliyritys Bemzin sisustamasta upeasta pariisilaiskodista. En malta olla jakamatta kuvia kanssanne. Bemz valmistaa irtopäällisiä Ikean kalusteisiin ja on seuraavissa kuvissa laittanut stailattuun asuntoon näytille laajan kavalkadin valikoimastaan.

Vanhoilla pariisilaisasunnoilla on jo sinänsä paikka sydämessäni, mutta usein mielikuvissani ne ovat harmonisella väriskaalalla sisustustettuja, klassisia arvoasuntoja. Bemz on tehnyt sisustuksestaan todellisen väri-ilottelun, mikä tekee asunnosta todella modernin oloisen. Sisustuksella halutaan Bemzin mukaan kunnioittaa skandinaavisuutta, josta kertovat niin tekstiilien kerrostaminen kuin useiden eri materiaalien yhdistelykin. Väreiksi on valittu trendikäs vihreä, joka kuvaa skandinaavisuuden tiivistä suhdetta luontoon. Vihreän rinnalla läpi koko asunnon sisustuksen kulkee trendikäs, hempeä ruusukvartsin punainen. Nämä kaksi on yhdistetty neutraaliin väripalettiin: harmaisiin, ruskeisiin, valkoiseen ja mustaan.

Näistä kuvista löytää rutkasti inspiraatiota väriyhdistelmien luomiseen. Minun tekee ainakin heti mieli kokeilla ruusukvartsia omassa olohuoneessa. Ehkä muutama sohvatyyny tekisi terää.










Kaikki kuvat / All the pictures by: Bemz

Keittiön talvityyli syntyy kuparituikulla

$
0
0
Ensimmäinen adventti. Tästä alkaa perinteisesti joulunaika koristeluineen. Olen nostanut paperitähden ikkunaan jo aiemmin, mutta lisätunnelma ei ole pahitteeksi.

Keittiössä nostin Tom Dixonin kuparilyhdyn saarekkeella olevan yrttitaulun eteen. Siitä tulee kaunis, lämmin valo. Muutoin keittiö ei paljon muutu vuodenaikojen mukaan. Se on yksi kodin valoisimmista tiloista valkoisten pintojensa ansiosta. Lempipaikkojani. Ehdottomasti.

Tunnelmallista adventtisunnuntaita!














Tee makuuhuoneesta kutsuva talvipesä

$
0
0
Jos en voi kuvata päivänvalolla kotona enää työpäivän jälkeen, on sitten varmaan parasta kuvata kynttilänvalossa.

Nyt kun vuoden pimeimmät ajat ovat jälleen käsillä, on pakko olla kekseliäs valokuvatessa. Sytyttelen tuikkuja ja kynttilöitä ja otan sarjan hämysiä kuvia kotoa. Onhan näissä jotain todella tunnelmallista.

Makuuhuoneestamme tuli oikea talvipesä. Avaimina vaikutelman luomisessa ovat paksut tekstiilit, tekstiilien runsaus ja väri sekä petaustyyli. Pöyhin paksut talvipeittomme ja käänsin ne reilusti esille päiväpeiton päälle tuomaan paksuutta petaukseen. Kynttilänvalo saa vihreät samettiverhot kiiltämään himmeästi ja petaukseen tulee varjoja, jotka tekevät siitä entistä muhkeamman. Tuonne sekaan sitten vain glögimukin ja kirjan kanssa. Kauas jää kylmä maailma!







Jouluisen olohuoneen tekee yksi pieni kuusi

$
0
0
Vain pari kalenterisivua, ja joulufiilishän se siellä pikku hiljaa kutittelee. Aika maltillisella linjalla mennään kuitenkin vielä koristeiden kanssa. Olohuoneeseen ostin pienen huonekuusen ja laitoin sen vanhaan terrakottaruukkuun.

Kuusi kuuluu kiistatta jouluun, ja meille ei taida tämän erikoisempaa joulukuusta tullakaan. Pari koristettani voin nostaa huonekuusen oksille vielä vähän lähempänä juhlaa.

Ihastuin näihin kynttilöiden ja pöytävalaisimen valossa otettuihin kuviin. Kun päivänvaloa ei vain ole nyt yhtä paljon kuin muina vuodenaikoina, voi ihan luvan perästä himmentää niitä vähiäkin valoja ja nauttia hämystä. Vähän huolissani katselen kylläkin portaiden alla olevaa sutipuutamme. Näyttää, ettei viherkasvi suhtaudu valon puuttumiseen ihan yhtä tunnelmoivasti kuin minä. Pidetään peukkuja, että se selviää talven yli.








Juhlakauttaus kimmeltää kynttilöiden valossa

$
0
0
Pitkästä aikaa kattauskuvia. Perjantaina saimme ystävät istumaan iltaa, ja halusin laittaa pöydän koreaksi. Maljakkoon rento asetelma kukkia ja oksia ja pöydän keskelle muutama pitkä valkoinen kynttilä, siinä tärkeimmät. Sävymaailma nojaa vahvasti metsänvihreään astioita, pöytäliinaa ja kukkia myöten.

Mikä sitten tekee tästä juhlakattauksen? Kynttilät, kukat, kerroksellisuus lautasissa, lasien kaartuvat rivit, taitellut servietit ja pöytäliina. Se, että pöytä näyttää huolitellulta. Lautaset ja lasit on aseteltu pöydän kummallakin puolella samalle kohdalle ja servietit käännetty samaan suuntaan. Kattauksessa on runsautta, jota harvemmin ainakaan meillä on arkisin.








Minimalistinen petaus on edukseen luonnonkuituihin puettuna

$
0
0
Puhtaat lakanat ovat nautinto ensimmäisenä yönä, kun lakanat tuntuvat karheilta ja tuoksuvat erityisen raikkailta. Mutta lakanoiden vaihtaminen on aina myös inspiraatiohetki petauksen osalta.

Tällä kertaa sänkyyn päätyivät pellavaiset lakanat. Raikkaasta valkoisesta mieleeni tuli tehdä todella minimalistinen petaus, joka toisi luonnonkuituisia tuotteita esille. Topattu sängynpäätymme on verhoiltu pellavalla, isot valkoiset koristetyynyt ovat täyttä pellavaa, aluslakana on puuvillaa ja torkkupeitto villaa. Kun väriskaala liikkuu kaikissa valkoisen ja harmaan välillä, on aika helppo arvata, että lopputulos toimii.

Yhdistelmä toimii myös siitä syystä, että ryppyinen ja karhea pellava saa vierelleen lämpimän ja pehmeän villan ja toisaalta sileä tyynyliina nojaa laskostettuun koristetyynyyn ja tämä edelleen muotoiltuun sängynpäätyyn. Kyse on kontrasteista niin värien, erilaisten pintojen ja tekstuurien välillä.

Yleensähän minulta nähdään runsaita petauksia. Nyt kun tavoittelin minimalistista tyyliä, piti mielenkiinto löytyä muusta kuin kerrosten runsaudesta. Hyvä ohjenuora riisuttuun petaukseen, on panostaa materiaaleihin. Kun elemenettejä on vähemmän, ne lunastavat paikkansa huokumalla laatua.










DIY: Huivihenkari on loistava pohja kranssille

$
0
0
Tämän joulun trendikkäin oksa on epäilemättä huumaavan tuoksuinen eukalyptus.

Olen nähnyt bloggarikollegojen tekevän toinen toistaan kivempia kransseja pelkästä eukalyptuksesta tai kieputtamalla oksia jonkin pyöreän pohjan ympärille. Halusin itsekin kokeilla oksien taivuttelua. Muistin vanhan pyöreän huivihenkarin, joka on jäänyt aika vähälle käytölle. Oikean muodon lisäksi henkari hohtaa kuparisena ja sopi mielestäni erinomaisesti kalvakan vihreiden lehtien pariksi.

Homma oli mitä helpointa ja vei vain muutaman minuutin. Tarvitset jonkin pyöreän pohjan, hieman rautalankaa, leikkurit ja oksia. Minä halusi kiinnittää oksia vain henkarin alaosaan, jolloin kranssin ilmeestä tulee todella kevyt. Laitoin oksan aina parista kohtaa kiinni rautalangalla. Oksia sojottaa nyt henkarin alareunasta sekä oikealle että vasemmalle. Alareunan paksuimman liitoskohdan peitin lopuksi yhdellä oksalla, jonka kiinnityskohdat piilotin lehtien alle. Meillä kranssi roikkuu siimalla pienestä kattokoukusta.

Vähän mietitytti näyttäisikö kranssini edelleen vain henkarilta, mutta siitä tuli minusta tosi kiva. Tämän ehtii jokainen tehdä vielä halutessaan jouluksi!









Inspiroiva koti: Lämmin sisustus onnistuu myös valkoisten seinien keskellä

$
0
0
Jos minua pyydettäisiin sisustamaan esimerkki lämpimästä kodista, alkaisin todennäköisesti miettiä, millä sävyllä maalaisin seinät.

Tämä Fantastic Frankin sivuilta löydetty asunto on osoitus siitä, että seinät voi pitää valkoisena ja silti tehdä oikein lämpimän sisustuksen.

Asunto on hyvä inspiraationlähde esimerkiksi vuokrakodissa asuvalle, joka ei välttämättä saa maalata seiniään lainkaan.

Kodin punaisena lankana on kullan tai paremminkin messingin käyttö pienissä yksityiskohdissa, kuten vetimissä, valaisimissa, hanoissa, kukkaruukuissa ja pienissä sisustusesineissä. Se yhdistyy vähän huoneesta riippuen joko yksin tai yhdessä mustaan, lämpimään puuhun ja harmaaseen.

Varsinainen väriskaala on löytyy helposti vaihdettavista tekstiileistä, tauluista ja kukista. Kun pohja on yhdistelmä kultaa, valkoista, mustaa, harmaata ja yhtä puunsävyä, voi tekstiileissä olla melkeinpä väriä kuin väriä. Kun kuviin valittu metsänvihreä, roosa ja siniharmaa alkavat tympiä, saa muutoksen tehtyä nopeasti vain tekstiilejä ja pienesineitä vaihtamalla. Simppeliä!














Kaikki kuvat lainattu luvalla / All pictures borrowed by permission of: Fantastic Frank

Tuokiokuva: Hyvää joulua

Paluu jouluun - aattoillan kattaus luonnonmateriaaleilla

$
0
0
Toivottavasti teillä on takana rauhallinen ja lämmin joulu. Minulla joulupäivät menivät kovassa kuumeessa ja lähinnä sängynpohjalla. Nyt alkaa onneksi jo tauti taittua.

Aattoiltana olin sen verran tolpillani, että liityin muun perheen seuraan joulupäivälliselle. Olinhan suunnitellut jopa kattauksen valmiiksi. Perhe sitten toteutti visioni minun huudellessa, mitä menisi minnekin.

Tänä vuonna kattaus ei ehkä ollut mitenkään ilmeisen jouluinen. Mutta, kun taustalla on joulukuusi, -tähti ja -valokranssi, ei ajankohdasta voi erehtyä. Halusin kattaukseen luonnonläheisen ja juhlavan tunnelman. Keskellä pöytää on mäntylevy, jonka päällä on kynttilöitä ja tuoreita kuusenoksia maljakossa omalta pihalta. Pöytäliina on pellavanruskea ja se sai kaverikseen kullanhohtoisia servettejä. Juhlavuutta lisää sekin, että ruokailijoita saatiin kerralla pöydän ääreen niin monta.








Vuoden parhaat sisustushankinnat: hotellifiilistä, uutta väriä ja valoisuutta

$
0
0
Kulunut vuosi oli ensimmäinen kokonainen vuosi tässä kodissa. Kodin laittamista on riittänyt vielä isompien ja pienempien yksityiskohtien osalta.

Päätin summata blogivuoden 2016 valitsemalla kolme onnistuineinta hankintaa kotiin.

Kolmantena on makuuhuoneeseen hankittu topattu sängynpääty, joka korvasi liian matalan rautaisen päädyn. Korkea pellavainen sängynpääty tuo makuuhuoneeseen hotellimaista fiilistä, pehmeyttä ja oikean mittakaavan mataliin ikkunoihin nähden.

Petauksen fiilis on päädyn kanssa vaihdellut vaaleasta hyvinkin tummaan tyynyjä, verhoja ja päiväpeittoa vaihtamalla. Ja hei, pian tulee taas sekin hetki, kun tekee mieli vaihtaa tekstiilit vaaleisiin. Kevät.


Toisena on terassin öljyäminen tummanruskeaksi. Toukokuussa tekemäni homma vei pari päivää ja toi kertaheitolla vanhan ja harmaantuneen terassin tälle vuosikymmenelle.

Uusi öljytty pinta hylkii tehokkaasti vettä ja kiiltelee kauniisti. Sille oli kiva nostaa iso terrakottaruukku täynnä kesäkukkia ja vanha istuinryhmä, joka on sävy sävyyn öljytyn terassin kanssa.






Ensimmäisenä listalla on ehdottomasti ikkunankarmien maalauttaminen valkoiseksi. Koko kodin ilme muuttui valoisammaksi. Kun homma oli valmis, unohdin heti miltä ruskeat karmit olivat näyttäneet. Niin hyvin valkoiset karmit sopivat sisustukseen.

Vanhat messinkihelat olivat uudistuneiden ikkunoiden korut. Moni on kysynyt maalauksen jälkeen hankimmeko kultaiset helat. Voi siis sanoa, etteivät ne päässeet oikeuksiinsa ruskeissa karmeissa.

Iso homma maalauksen jälkeen oli sälekaihtimien pintaosien vaihtaminen valkoisiksi. Vaihto oli näpräystä ja huolellisuutta vaativaa hommaa, mutta ei mitenkään vaikeaa.




Hankintoja yhdistää se, että kaikkia mietittiin ja suunniteltiin huolella. Siksi toivon, että ratkaisut myös kestävät käyttöä ja aikaa.

Saa nähdä mitä projekteja ensi vuosi tuo tullessaan! Hyvää uutta vuotta!

Tummat sohvatyynyt antavat sisustustyynyjen loistaa

$
0
0
Moni tietää, että musta on loistava aksenttiväri, joka vaaleassa sisustuksessa nostaa yksityiskohtia esille. Meillä tämän huomaa ruokailutilassa, jossa valkoista tilaa ryhdittää takaseinään nojaava kaappikello. Jos kaappikello olisi valkoinen, vaikutelma ei olisi yhtä jämäkkä.

Entäs jos keikautetaan värien suhde päinvastoin? Kun tausta on tumma ja sen eteen laitetaan jotain vaaleaa tai värikästä, tummuus antaa syvyyttä väreille aivan eri tavalla kuin valkoinen tausta. Tumma tausta kiinnittää katseen tehokkaammin vaaleuteen ja väreihin ja korostaa niiden sävyjä.

Tällä efektillä leikittelen uusien tummien sohvatyynyjen avulla. Tykkään vaihdella kodin sisustuksen ilmettä hieman vuodenajan ja valoisuuden mukaan. Kesäisin tekee mieli maksimoida valon määrä valkoisella päiväpeitteellä ja kuorruttamalla sohva valkoisilla tyynyillä. Näin syntyy raikas ja viileä vaikutelma. Talvelle haluan kääriytyä lämpimään hämärään sisällä.

Vaikka rakastan sohvaamme valkoisilla isoilla irtotyynyillä, en voinut vastustaa Bemzin alekoodia ja tilata tummanharmaita vaihtopäällisiä. Olen ollut valkoisten tyynyjen hinta-laatusuhteeseen todella tyytyväinen. Napakan puuvillan pinta pysyy suorana ja tarvittaessa päälliset voi pestä omassa pesukoneessa.

Uusien tyynynpäällisten sävy on hieman tummempi kuin olohuoneen takaseinä, jolloin sohva ei katoa seinään, vaan sohva nousee tummempana seinästä irti. Tämä tyynyjen, sohvakankaan ja seinän tummuus on toimiva tausta sisustustyynyille.

Heitin sohvalle nyt harmaat päälliset, joissa on kultainen kuviointi ja yhden valkoisen tyynyn. Käsinojalla roikkuu villainen harmaa viltti. Jos valkoisessa sohvassa huomio kiinnittyi eritoten isoihin sohvatyynyihin, nyt huomion varastavat pienemmät sisustustyynyt. Tummaa taustaa vasten ne nousevat esille paremmin kuin valkoista vasten.






Kodikas arkisisustus – nämä kolme asiaa fiksaan joka ilta

$
0
0
Viihtyisä koti on minulle yksi onnellisen arjen tekijä. Siksi haluan pitää kodin kauniina niin arkisin kuin viikonloppuisinkin. Siisteyden ylläpito jää arki-iltoihin, eikä silloin tee todellakaan mieli alkaa järjestellä koko kämppää. Minulle on tullut rutiini kolmesta pikku fiksauksesta, joilla kodin saa kuntoon nopeasti.

Ensimmäisenä, kun olen saanut ulkovaatteet pois päältä, kiertelen sytyttämässä epäsuoraa valoa antavia sisustusvalaisimia vähän joka huoneeseen. Olohuoneessa myös kattovalaisimet antavat epäsuoraa valoa, joten ne napsautan myös päälle. Muut roikkuvat kattovalaisimet saavat jäädä sytyttämättä.

Epäsuora valo antaa pehmeää tunnelmaa. Joku voisi myös sanoa, että se jättää kodin nurkat hämäriksi, jolloin pöly ei näy, mutta minä puhun mieluummin tunnelmasta. Näin pimeään vuodenaikaan on kiva sytyttää myös ulkovalot, jolloin olohuoneen ikkunoiden takana on jotain muutakin kuin mustaa.

Toisena hommana pöyhin ja asettelen sohvan tyynyistä ainakin pienet sisustustyynyt. Nopea homma, jonka jälkeen olohuone näyttää heti skarpilta. Sitten onkin aika pyllähtää tyynyjen keskelle istumaan. Sohvalla istuen kirjoitan tätäkin postausta. Aika usein telkkaria katsoessa tulee järjesteltyä myös lehdet sohvapöydän alahyllyllä ojennukseen ja turhat tavarat pöydältä pois.

Tästä päästäänkin sitten keittiöön ja kolmanteen kikkaani. Siistin päivittäin tasot likaisista astioista ja muista irtotavaroista. Tämä kannattaa tietenkin tehdä vasta ruuanlaiton jälkeen. Minusta on ihana tulla aikaisin aamulla siistiin keittiöön aloittamaan smoothien tekeminen. Tasojen siistiminen on yksi keino varmistaa, että sotkut eivät harmita ensimmäisenä aamulla.

Kun nämä kolme juttua tekee joka päivä, ei haittaa vaikka lehtikeräyssäkki pursuilee, villakoiria juoksentelee varjoissa, sänky on yläkerrassa petaamatta tai pyykkiteline valtaa alaa työhuoneessa.






Inspiroiva koti: Alkovi kaksiossa taipuu moneen käyttöön

$
0
0
Kun törmäsin näihin asuntokuviin Alvhemin sivuilla, ajattelin, että onpa erikoista, ettei yksiöön ole sisustettu lainkaan sänkyä makuualkoviin. Vasta lähempi tarkastelu paljasti, että alkovi ei tässä asunnossa ollutkaan makuutila. Erillinen makuuhuone löytyi avokeittiön seinän takaa.

Tällaisessa tapauksessa keksisin alkoville monta mahdollista käyttötarkoitusta. Alkovihan rajautuu selvästi omaksi tilakseen, joten erottaisin sen olohuoneen muusta sisustuksesta. Tässä tapauksessa tilaa rajaavat vielä pari porrasaskelmaa. Stailauksessa alkoviin on sisustettu istuskelunurkkaus. Yhtä hyvin syvennykseen saisi työtilan pöytineen, kirjastonurkkauksen kirjahyllyineen, lisäsäilytystilaa vaikkapa liukuovien taakse tai miksei esimerkiksi lasten leikkipaikankin.

Lisäksi alkovin ansiosta tällainen pieni kaksio taipuisi vaikkapa vanhemman ja lasten kodiksi. Tällöin alkovissa olisi enemmän yksityisyyttä kuin tilanteessa, jossa vanhempi nukkuu keskellä olohuonetta. Alkovin eteen voisi vetää verhon tai valoa läpäisevän trendikkään metallikehyksisen lasiseinän.

Asunnossa on muitakin kivoja yksityiskohtia. Keittiö on valtava asunnon kokoon nähden. Sen mustareunaiset kaapistot ovat kaunis yksityiskohta ja katseenkiinnittäjä. Tämä olisi ruuanlaittajan unelma. Ikisuosikkejani ovat nuo syvät ikkunalaudat. Tuohon voisi käpertyä lampaantaljan päälle aamulattea juomaan.

Erillisen pienen makuuhuoneen lisäksi kodissa on vaatehuone. Ja tietojen mukaan kokoa kaksiolla on vain 48 neliötä. Tilaihme, sanoisin!










...
Kaikki kuvat lainattu luvalla / All pictures borrowed with permission of: Alvhem

Joulu meni, huonekuusi jäi - näin maisemoin sen

$
0
0
Vasta joulun jälkeen muistin miksi olin alun perin ajatellut jättää huonekuusen hankkimatta. Syy on, ettei huonekuusi kuole loppiaisena, kuten joulukuusille tuppaa käymään. Pieni kuusi on terhakkana ruukussaan vaikka seuraavaan jouluun asti. 

Sitten joulun alla, joulufiiliksen vallassa kuusi kuitenkin tuli ostettua. En henno heittää elossa olevaa vihreää kaveria roskiin - en missään nimessä. Televisiotasolla nököttäessän se kuitenkin muistutti vähän liikaa joulusta, vaikka ajatukset muuten ovat alkaneet kääntyä jo kevättä kohden.

Katselin kotona, missä terrakottaruukku ja vihreä kasvi maastoutuisivat sisustukseen parhaiten. Sopiva paikka löytyi sohvan viereltä, tarjoiluvaunun ylätasolta, jossa jo aiemmin on ollut piikikäs kaktus. Vaihdoin huonekuusen ja aikaisemmin tarjoiluvaunussa olleen nahkealehtisen viherkasvin paikkoja, ja joulu pyyhkiytyi pois!

Vaunun päällä oranssin terrakottaruukun kavereina ovat oranssi keraaminen granaattiomenakoriste, kuparinen pikkuruukku, oranssikukkainen kaktus ja tiimalasin puinen kanta. Yhtenäinen värimaailma ei nosta terrakottaruukkua esiin. Koristeista riisutti kuusikin näyttää vähän enemmän vain vihreältä kasvilta. Se saa myöhemmin seurakseen ison lattialla olevan viherkasvin, jolloin se ei ole ainoa korkea asia nurkassa. Tämän jälkeen maisemointi on täydellinen.

Mitä te teette huonekuusille joulun jälkeen?






Asetelmat inspiroivat, koska niissä näkyy asukkaan persoona

$
0
0
Jos meiltä kerättäisiin pois kaikki asetelmien pienesineet, tämä voisi olla kenen tahansa koti. Nuo pienet tavarat: taulut, matkamuistot, säästetyt pahvilaatikot, itse tehty neulottu norsu, kaverilta saatu pieni taideteos, tuikut, koristeet ja viherkasvit kertovat meistä asukkaista kotona eniten.

Minulla on asetelmien teossa vain yksi sääntö - laitan yhteen tavaroita, jotka näyttävät kivalta ja sopivat vierekkäin. Omien asetelmieni perusteella voisin sanoa, että yhtenäinen väripaletti on ensimmäinen hyvä ohjenuora. Yläkerran vierashuoneessa kaikissa tavaroissa on jotain ruskean, harmaan ja violetin sävyä. Keittiön kaappikellon hyllyillä taas on mustaa, valkoista, vihreää, kuparia ja vaaleaa puuta.

Toisena mietin, että symmetriasta on kokoamisessa paljon apua. Vierashuoneen asetelmalla on korkean taulun avulla selkeä huippu, josta se laskee kerros kerrokselta. Huomio kiinnittyy lisäksi eteenpäin työntyviin ruskeisiin laatikoihin. Kaappikellossa tavarat ovat puolestaan enemmän tai vähemmän laineen muodossa joka hyllyllä.

Kolmantena tekijänä nostaisin esiin tekstuurit, jotka luovat syvyyttä asetelmaan. On kiiltävää ja mattaa, karheaa ja sileää, kovaa ja pehmeää ja niin edelleen.






Oranssit väripilkut piristävät ruokailuryhmän mustavalkoisuutta

$
0
0
Vihreä pöytäliina sai väistyä aurinkoisten päivien myötä. Onneksi minulla on samaa kangasta oleva pöytäliina myös mustavalkoisena, koska liinan suuret ruusut ovat suosikkejani. Valitettavasti tätä Anno-merkin kangasta ei enää saa.

Tässä tulee jälleen kerran todiste siitä, että erilaisia kuoseja voi sekoittaa, jos värit ovat linjassa. Sekä pöytäliina että tuolien päälliset ovat mustavalkoiset, joten ruusut ja modernit viivat ja pilkut menevät hyvin yhteen. Mustavalkoisuutta tukee myös seinäkello takaseinällä sekä verhopari nurkassa.

Ihan näin mustavalkoinen linja ei minulle sopisi. Onneksi tuolikankaassa on muutama väri, joille on hyvä etsiä lisää kavereita. Poimin tuolista räväkän oranssin, jolle löytyy tukea jo seinäkellon ylimmältä hyllyltä pienen taulun ja kuparituikkujen muodossa. Lisäksi laitoin pöydälle koristeeksi muutaman kynttilänjalan. Paperinen joulutähti lähti viikonloppuna, mutta en hennonnut vielä purkaa eukalyptuskranssia kuparisesta huivihenkarista. Niinpä se siirtyi olohuoneen ikkunasta keittiön puolelle. Kivalta se näyttää täälläkin!







Tuokiokuva: Kupari, muovi, betoni ja viherkasvi

Viewing all 516 articles
Browse latest View live